OS Linux Ubuntu-alternativa windowsu??

Sve što nije stalo u neke druge teme...

PostPostao/la falcon.75 » Sub vel 07, 2009 1:53 am

Šta je to Ubuntu??

Ubuntu je prijateljska Linux distribucija prilagođena pojedincima i skupinama koji žele isprobati nešto novo i unaprijediti svoj desktop ili server.Otvorenog je koda,besplatan i namjenjen svima koji ga žele iskušati,naučiti nešto novo ili jednostavno dati šansu kao osvježennje ili odmor od drugih operativnih sustava.
Ubuntu se prilagođava i zahtjevima poslovnih procesa.u Hrvatskoj posluju tvrtke koje mogu naći rješenje za Vaš tip poslovanja upravo na ovoj platformi otvorenog koda.

Ubuntu u Vašem domu

Prije svega treba naglasiti da ubuntu u vaš dom donosi jedan siguran proizvod,bez adwarea i spywarea,pogodan za stara i nova računala te ista oplemenjuje svom raznovrsnošću softwera otvorenog koda i izvrsnom podrškom na internetu.
Instalirajući Ubuntu na svoje računalo možete zaboraviti na računalnu gamad(viruse,trojane itd.).Imate na izbor više od 50 000 programa i aplikacija potpuno besplatno ,dostupne za instalaciju uz par klikova mišem,Zaboravite na lutanje internetom u potrazi za odgovarajućim programom,on je tu,na Vašem desktopu.

Od programa koji su već instalirani unutar svake instalacije treba izdojiti;

Firefox-dobro poznati i moćni web browser
Evolution-napredan e-mail,kalendar i groupware klijent
OpenOffice pake-uredski alat za pisanje,tablice i prezentacije(alternativa Microsoft Ofice-u).

Kako do Linux Ubuntu-a

Bez imalo muke!Postoji nekoliko načina:

ISO sliku možete preuzeti na http//:www.ubuntu.com/getubuntu/download Skinite sliku-cca700 MB,zapržite na cd i imate svoj instalacijski cd.
možete ga naručiti preko interneta potpuno besplatno sa dostavom,u roku dva tjedna na vašu kućnu adresu stiže original cd sa prigodnim naljepnicama!!

IZVOR TEKSTA:>>udruga Ubuntu korisnika u Hrvatskoj

Također možete se obratiti meni da vam snimim ISO Image-Live cd!
Prednost Live cd-a je da OS Ubuntu možete isprobati prije instaliranja-boota se sa cd-a,a možete-preporučljivo-imati oba Sustava-Windows i Ubuntu da rade u dual bootu,pri podizanju sustava sami birate koji ćete koristiti!!
falcon.75

PostPostao/la falcon.75 » Pon vel 09, 2009 1:52 pm

Evo komentar jednog novog korisnika Linux Ubuntu OS-a!!
CITAT;

početnik:oduševljen sam UBUNTUom! WINDOWSI I MACOS,zaboravljeni

Znam da bih ovo trebao pisati na BUG forumu jer na ovom forumu ionako znaju koliko je UBUNTU fantastičan za nas kućne korisnike,ali evo par rječi...u zahvalu dugokosom prodavaču u HgSpotu koji mi je spržio aktualnu verziju UBUNTU-a za moj novi laptop i pokazao mi par štoseva.

Uglavnom,nakon 15 godina jahanja po mainstream WINDOWSIMA dosadilo mi je svaki tjedan baviti se OS-om i to samo s ciljem da bi radio!Tražio sam stabilan,siguran i user friendly OS s kojim se neću osjećati da je svaki dan sve sporiji i bolesniji,i s kojim neću svaki dan surfati internetom u konstantnim strahu da ću nešto "pokupiti" što će mi razvaliti sav softver.Na početku sam gledao MACOSali te njihove sprave su jednostavno preskupe.

I tada sam odlučio probati UBUNTU,ali naravno u dual-bootu da se u slučaju potrebe mogu vratiti na WINDOWSE.

Nakon instalacije UBUNTU-a na prazan disk što je trajalo 30tak minuta,malo sam istraživaosustav,(skoro)sve je radilo ok,ali mi je trebalo dan-dva vremena da se maknem iz WIN.načina razmišljanja.Priznajem,tada sam bio nezadovoljan UBUNTUom radujući se što što ću ipak instalirati dual boot pa ću opet imati "svoje" stare WIN-e.Zato sam ubrzo instaliro XP i onda...blast from the past.Cijela instalacija(xp+aplikacije sa funkcionalnostima koje u UBUNTU dolaze automatski)trajala 5-6 sati.Zatim je usljedilo podešavanje svega živog jer za WIN.za sve trebaju driveri...

I nakon što sam izgubio cijeli dan zafrkavajući se sa xp-om,sam shvatio koliko je UBUNTU genijalan:posve besplatan sjajan OS sa svim potrebnim aplikacijama koji se instalira za pola sata i sve radi odmah iz kutije...tako nešto sam očekivao od MACOS-a ali taj Apple je preskup...rekli bi neki;porez na budale ili modno osvještene:-))

Uglavnom,da sam znao da je Linux tj. Ubuntu ovako dobar za kućne korisnike,već bi davno se prebacio.Da me sad netko pita za savjet mogao bih mu reć i kakav komp i obavezno da na njega stavi Ubuntu jer sustav jednostavno-RADI.Naravno ima puno stvari koje se mogu bolje napravit,ali za normalnog kućnog korisnika Ubuntu je najbolje rješenje.I to ne alternativno ,nego glaavno rješenje.Win neka ima čisto radi igara koje ne podržavaju Linux.

Uglavnom ovo je bio moj uvodni tekst na ovom forumu.imat ću sljedećih pitanja pa ću se opet obratiti ovdje,u odgovarajućim temama jer bih želio svoj komp i Ubuntu iskoristiti u cjelosti!!

Toliko od mene..pozdrav svima!

Ovaj tekst je prepisan sa foruma ubuntu-hr!!
falcon.75

PostPostao/la limeni » Uto vel 10, 2009 3:24 pm

kako linuxi stoje sa podrškom za hrvatski jezik
limeni

PostPostao/la falcon.75 » Uto vel 10, 2009 3:30 pm

sam OS je na hrvatskom,ostali programi su većinom na enleskom,manje više kao i Win-si
falcon.75

PostPostao/la falcon.75 » Ned vel 15, 2009 5:36 pm

limeni napisao:kako linuxi stoje sa podrškom za hrvatski jezik

Zaboravio sam reć da netko STALNO radi na prevođenju programa
i aplikacija,a tko god ima želju i znanje može također se uključit u razvoj Ubuntu-a
ili bilo koje druge Linux distribucije,kao što sam već rekao sustav je otvorenog koda,
i uvjek dostupan tj slobodan za unapređenje softvera!!
falcon.75

PostPostao/la falcon.75 » Uto vel 17, 2009 4:31 pm

Neznam dali,al AKO nekog zanima ovo,na YouTube možete
pogedat,ima dobrih video clipova za vidit koliko je Wins zaosto
iza Linux-a,samo u tražilicu(na www.youtube.com)upišite
"linux ubuntu compiz"..i uživajte..
falcon.75

PostPostao/la falcon.75 » Sri vel 25, 2009 12:30 am

Evo par screenova i ovdje,možda nekom se svidi!!
SlikaSlika
SlikaSlika
Slika
falcon.75

PostPostao/la falcon.75 » Sri vel 25, 2009 12:49 am

E a ovo je Pingvin Tux-službena maskota Linux-a
SlikaSlika
Fuck the xp...
Slika
falcon.75

PostPostao/la xyxy » Sri vel 25, 2009 10:11 am

od linuxa sam imao tek jednu live verziju sa pcchip dvd još tamo negdje 2003 ili 2004. i osim malog pregleda, nisam se više vraćao na to jer iako podržavam opensource razvoj i tu zajednicu, moja je procjena da mi xp daje najviše uloženo/dobiveno (10kn)

ipak, ovi gornji screenshots pokazuju veliki grafički napredak i doista izgledaju primamljivo
xyxy

PostPostao/la FALKON 2 » Sri vel 25, 2009 2:48 pm

Ja sam trenutno na Ubuntu i iskreno je dosta dobar sam što kad peđete na njega javlja se mali problem jer on nema sličnosti u radi sa Windowsima pa se teško privikniti a prednost da vam netrebaju gomile cd-a jer on u sebi ima gotovo sve programe i vi morate sami odredit koje programe trbate aktivirati tj dodati ili ukloniti i samo pokretanje dotični programa trajenekoliko sekundi tako da je tu velika prednost na Wins ali ponavljam velika je razlika u radi sa Ubuntu i Windowsom............ali isplati se probati.............
FALKON 2

Sljedeće

Vrati se na: Ostalo